ARTBINGO
Gå på upptäcktsfärd med Västerhavsveckans artbingon.
Det är inte alltid lätt att veta vad som finns vid strandkanten eller i vattnet. Med lite hjälp av våra artbingon kan du hitta nya arter som du inte ens visste fanns. Klicka på texten så öppnas bingot på en ny sida.
BESÖK ETT NATURUM
Här nedan finns våra Kustnära Naturum. Ni kan läsa mer på länkarna samt se deras öppettider.
VANDRA I ETT KUSTNÄRA RESERVAT
Här följer förslag på naturreservat vid kusten att besöka. Fler reservat hittar ni på Länsstyrelsen Halland, och Länsstyrelsen Skåne,
Tänk på att det finns särskilda regler för vad som gäller i naturreservat och nationalparker.
Helsingborg: Örbyängar
Ängelholm:
Båstad:
Bjärekustensnaturreservat med Hovs hallar
Laholm: Laholms kustområde
Halmstad: Haverdal
Kungsbacka: Näsbokrok
HJÄLP TILL OCH STÄDA VÅRA STRÄNDER
Under hela Västerhavsveckan kan du hjälpa till att städa våra stränder. Du får gärna använda Strandstädarkartan Kattegatt för dina städaktiviteter, det finns en app som du kan ladda ner på Appstore respektive Googleplay. Läs mer om arbetet här: Strandstädarkarta Kattegatt
Fakta om nerskräpning från Håll Sverige Rent
Länkar till några aktörer inom skräpplockning
STRANDBINGO
Vi behöver fler havshjältar som plockar upp och sprider en kultur av att ta vara på havet. Ett kul sätt att göra detta tillsammans är att spela Skräpbingo!
KRABBMETE
Tips på krabbmetarställen
Givetvis finns det massor av fler ställen längst vår kust att meta krabbor på och ni får gärna tipsa oss om era favoriter på vår facebook sida.
Under Västerhavsveckan arrangeras några krabbmetartävlingar så gå in och titta i kalendern.
Länkarna nedan är för att enklare hitta till platsen och ni ser även t.ex. vad det finns mer för faciliteter där.
Landskrona: Hamnen i Borstahusen
Helsingborg: Råå hamn
Höganäs: Badplatser
Ängelholm:
Båstad:
Varberg:
Nya krabbor i våra vatten – hjälp forskarna att leta!
Fakta om strandkrabban
Alla känner igen en strandkrabba
Färgen på krabbans skal variera från grön till röd med en vitprickig böjd rand över skölden. Blir som störst 7,6 cm bred över ryggskölden.
Men är det en tjej eller kille?
En vanlig myt är att man ser skillnad på honor och hanar genom att titta på färgen, men det stämmer inte alls. Du ser skillnad på hona och hane genom att titta på stjärten under krabban, hanens stjärt är smal och spetsig medans honas är bred och rund. Honan håller sina befruktade ägg under stjärten och behöver därför ha en större och bredare (Finns bild i mappen med undersida på hon- och han krabba).
Äter det mesta
Strandkrabban äter det mesta den får tag på, snäckor, musslor, fiskar, räkor t.o.m. brännmaneter, de är också asätare. Detta är troligen en av anledningarna till att de gärna kommer till våra agnade tvättklämmor i snöre ;-). Det smakar alltid på maten först och det gör den med benen som har många fina små känselhår att smaka med.
Byter skal
Krabbor har ett hårt skyddande skal och detta växer inte. När krabban ska bli större så kryper den ur sitt skal genom att lyfta på ryggskölden och hela krabban backa ut. Nu är krabban helt mjuk, håller sig gömd och pumpar upp sig och blir en storlek större. Krabban vill inte komma fram ur sitt gömställe förens det nya hårda skalet bildats.
Läs mer på vattenkikaren, eller på Livet i havet,
UPPTÄCK LIVET I STRANDKANTEN
Det kan vara svårt att se vad som finns nere i vattnet. Du kan enkelt göra en egen bra håv och en liten vattenkikare för att upptäcka livet i strandkanten. Läs också mer på Göteborgs Universitets sida Vattenkikaren, www.vattenkikaren.gu.se
Vill du göra din egen vattenkikare och håv finns många tips på nätet.